‘Atropos’ staat in de startblokken, magische kick-off in Veeningen

Kick-off Afvalkathedraal

Peter Nefkens – Het culturele theater ‘ATROPOS’, dat volgend voorjaar in de nog te bouwen afvalkathedraal te zien zal zijn, wordt op woensdag 6 september afgetrapt. Dat gebeurt tijdens een kick-off aan de Markeweg 6 in Veeningen, waar honderd middelbare scholieren van De Zeven Linden een keur aan workshops gaan volgen in het kader van De Wolden als Culturele Gemeente van Drenthe.

De Peergroup, dat het hele project coördineert, spreekt van een magische start van dit project. „We hebben gekozen voor De Zeven Linden uit Dedemsvaart omdat daar nogal wat leerlingen uit De Wolden naar school gaan. Ze doen dat in het kader van het vak CKV”, laat Renate Dokter namens de Peergroup weten. „Ze volgen die ochtend allerlei workshops op het gebied van spel, dans en bouw, om drie uur presenteren ze dan hun resultaten voor een groot publiek. Tevens gaat dan de trailer van Atropos officieel in première.” De workshops worden gegeven door mensen van onder meer het Noordpool Orkest, de Peergroup en NICE.

De kick-off vindt plaats in een schuur bij John Boer en Roos Feijen aan de Markeweg. „We zochten natuurlijk een locatie in De Wolden en zijn via-via bij hen terechtgekomen, daar zijn meerdere plekken waar we workshops kunnen geven. De schuur wordt dan ingericht als aftraplocatie.”

Nieuwe stappen
Een week later vindt ook de eerste ‘expeditie’ plaats, waar alle organiserende partijen samenkomen om de stand van zaken te bespreken en nieuwe stappen te zetten naar het voorjaar. Eén van die stappen is de auditie voor de rol van Max in het theaterstuk. Daar heeft zich een groot aantal liefhebbers voor aangemeld, waaronder vele jonge inwoners van De Wolden. Deze auditie vindt op 16 september plaats in Buitencentrum De Poort in Ruinen. Later zijn er ook audities voor alle andere rollen, de eerste repetitie staat gepland op 13 januari.

Een drietal bureaus uit Nederland en België is bezig met het ontwerp van de Afvalkathedraal, dat doen ze onder de naam ‘Bouwval’. Het is de bedoeling dat dit bouwwerk samen met inwoners van de gemeente De Wolden wordt gebouwd. Het duurzame bouwwerk krijgt een plek in Koekangerveld aan de Mr. J., de Blieckweg. Vanaf 24 mei 2024 wordt daar een reeks voorstellingen gegeven, eerst de try-out en dan op 31 mei de première. De laatste voorstelling is op 30 juni.

Wie bij de kick-off aanwezig wil zijn, kan zich aanmelden via www.peergroup.nl/atropos. Daar is ook meer informatie te vinden over het project.

Lees ook: