Leve(n)de Taal!

Taalkunst alweer?

Taalkunst is weer onderdeel van Grensloos Kunst Verkennen 2024.

Weer?

In het verleden is dat drie keer eerder gebeurd en dit jaar was het gelukt om kunstenaars aan te trekken die op een bijzondere manier Taal onder de aandacht hebben gebracht.

In het kader van het Streekprogramma van Wiede Wold verkende Grensloos Kunst Verkennen (GKV) samen met het Netwerk Land van de Reest de toekomst van (streek)taal.

Mag ik een zin van u lenen?

Tijdens het eerste weekend van de kunstroute GKV, van donderdag 16 tot en met maandag 20 mei, beheerde beeldend vormgever Chantal van Heeswijk een (streek)woordenwinkel in een tent voor de Wieker Meule. Met vergankelijke eco-graffiti schreef ze woorden, aangeleverd door bezoekers, op de zwarte planken van de molen.

Chantal van Heeswijk (1974) maakte vrij werk – teksten, illustraties, keramiekwerk en ijsobjecten – en gaf spoken word-voorstellingen. Bovendien gaf ze workshops aan divers publiek en lezingen onder de titel Expand your brain. Taal, letters en woorden waren vaste onderdelen van haar werk, wat opmerkelijk was gezien haar dyslexie.

molie

Lekkere kunst

Tijdens het tweede GKV-weekend, op zaterdag 25 en zondag 26 mei, én tijdens het derde weekend, op vrijdag 31 mei en zaterdag 1 juni, leenden dichter Mischa van Huijstee en kunstschilder Marijke van Es woorden of zinnen van bezoekers om daar gezamenlijk kleine kunstwerkjes mee te maken.

Mischa tikte een gedichtje op zijn typemachine. Marijke plakte de tekst op een schilderdoek en gaf het geheel kleur.

Hun sneldichtschilderijtjes ondertekenden ze met MIAM, de eerste twee letters van hun namen. MIAM klonk een beetje als MJAM, wat staat voor lekkere kunst. De meeste MIAMMEN werden in minder dan 15 minuten gemaakt. Dat leverde geen gelikte kunst op, maar zij probeerden een kortstondige ontmoeting met het publiek zo treffend mogelijk neer te zetten. Spontaniteit was de charme van een MIAM.

taal2
voorbeeld werk van miam - taalproject streekprogramma wiede wold

Haikuwedstrijd

Tijdens de kunstroute vond er ook een haikuwedstrijd plaats. Bezoekers werden uitgedaagd om een haiku te maken die geïnspireerd was op een van de kunstwerken bij GKV. Elk weekend werden de meest verrassende haiku’s geplaatst op social media en na afloop van de kunstroute koos een jury de winnende haiku. Over de prijs voor de winnaar werd nog nagedacht, maar het stond vast dat het iets met taal te maken zou hebben!

GKV

Grensloos Kunst Verkennen is een route langs beeldende kunst in de dorpen de Wijk (Drenthe) en IJhorst (Overijssel) en langs het landschap van het grensriviertje de Reest. De route is 8 kilometer lang en heel geschikt om wandelend of fietsend af te leggen.

Tijdens de 13e editie van de kunstroute kon de bezoeker genieten van het werk van ruim twintig internationaal, landelijk en regionaal bekende kunstenaars. Hun werk was te zien op binnen- en buitenlocaties in en om de dorpen de Wijk en IJhorst én in het tussenliggende Reestdal. De kunstenaars vertegenwoordigen een grote diversiteit aan disciplines en materiaalgebruik, terwijl er ook locatiespecifiek werk is gemaakt in en voor het landschap.

Grensloos Kunst Verkennen was geopend van 16 mei tot en met 2 juni 2024, iedere donderdag t/m zondag van 11.00 – 17.00 uur, met een extra openingsdag op maandag 20 mei, tweede Pinksterdag. Voor meer informatie verwijzen we u naar de website www.grenslooskunstverkennen.nl.

Leve(n)de taal!

Het Netwerk Land van de Reest is een vereniging, opgericht in 2013 als onderdeel van Vrouwen van Nu en sinds 2019 als zelfstandige vereniging opererend. Het doel van het Netwerk is vrouwen een inspirerende ontmoetingsplaats bieden, gelegenheid tot onderling contact en een mogelijkheid tot persoonlijke ontwikkeling.

Leden van het Netwerk zijn de initiatiefnemers van Leve(n)de taal! en zij organiseren dit taalkunstproject samen met leden van GKV.

Voorbeeld GKV - wiede wold