Afvalkathedraal

Als kloppend hart van het Wiede Wold realiseert Peergroup locatietheater, samen met het Noordelijke Innovatielab Circulaire Economie (nice°), een geheel uit gerecyclede en afgedankte materialen opgetrokken ‘kathedraal’. Het markante bouwwerk wordt een plek waar in het voorjaar van 2024 de voorstelling ATROPOS wordt gespeeld.

Begeleid door designers en architecten, bouwt nice° samen met bewoners en bedrijven. En net als in de Middeleeuwen, bouwen we de gehele periode aan deze kathedraal. Er wordt voortdurend weer afgebroken en bijgebouwd. Dit proces laat zien hoe, wat eerst nog afval was, steeds weer de grondstof voor iets nieuws en moois kan zijn.

Met het project verbeelden we de praktijk van up-cycling, circulair en bio-based bouwen. We onderzoeken hoe op gemeenschapsniveau we de afvalberg kleiner kunnen maken: op naar een circulaire economie!

Wil jij meebouwen? Meld je aan via onderstaande button.

Kom kijken!

Inmiddels zijn alle vergunningen binnen en is de bouw van de Afvalkathedraal officieel begonnen. Stap voor stap verschijnt in het weiland van boer Bert in Koekangerveld een heuse kathedraal. Benieuwd naar hoe het bouwwerk eruit ziet? Kom dan gerust langs! 

Locatie – ‘De wei van boer Bert’
Mr J. de Blieckweg- Koekangerveld

Bouw afvalkathedraal

Verhaal nice°

Nice° werkt aan vraagstukken, op het gebied van circulaire economie, van overheden, bedrijven, kennisinstellingen en burgers. De aanpak is uniek. Nice° is dé plek waar jonge mensen kunnen werken aan deze vraagstukken. Door te innoveren, ontdekken en experimenteren helpen ze met hun nieuwe kennis de transitie naar een circulaire economie te maken. Nice° werkt voor het werkveld aan nieuwe ideeën en oplossingen én maakt van jong talent circulaire professionals voor de arbeidsmarkt. Met als belangrijkste doel samen de transitie naar de circulaire economie versnellen.

Ontwerpexpeditie

Hoe dat bouwwerk eruit komt te zien, laten we aan verschillende ontwerpteams over. In de Ontwerpexpeditie gaan ze aan de slag met als doel een fysiek bouwwerk te ontwerpen. Na de indieningsronde worden de geselecteerde ontwerpteams begeleid door de Enabling Elders tijdens de Ontwerpateliers. In de Ontwerpateliers wordt kennis en creativiteit samengebracht tot concrete ontwerpen waar ATROPOS kan spelen. Een jury van inwoners, lokale organisaties en Enabling Elders maken uiteindelijk de keuze voor het winnende ontwerp. En daarna gaan we, uiteraard samen, bouwen!

Ruth Mourik

CEO en onderzoeker DuneWorks &
Procesbegeleider Leren Drenthe Woont Circulair

Kees Klomp

Oprichter THRIVE Institute & Lector Betekeniseconomie Hogeschool Rotterdam

Thomas M. Rau

Oprichter en architect RAU

Allart Vogelzang

Partner en architect vector-i architecten

Pieter Brink

Mede-oprichter en architect B+O Architecten

Bouwmeester

Een Bouwmeester is een onmisbare link tussen het ontwerp en de realisatie van De Afvalkathedraal. We zoeken mensen of groepen die mee willen doen met het bouwen van De Afvalkathedraal of op een andere manier betrokken willen zijn.

Alle hulp is welkom, bijvoorbeeld het leveren van bouwmaterialen en als vrijwilliger helpen in het textielatelier, met de catering, het parkeren, de kassa. We zoeken helpende handen voor alle voorkomende hand-en-span-diensten. En elke helpende hand levert een voelbare bijdrage aan de circulaire toekomst voor de gemeente De Wolden.

Iedereen die op wat voor manier dan ook meewerkt aan De Afvalkathedraal wordt benoemd tot Bouwmeester. Meld je aan via onderstaande button.

Theatervoorstelling ATROPOS

In De Afvalkathedraal speelt vanaf 24 mei 2024 de theatervoorstelling ATROPOS ‘een wervelende theaterstorm’, gemaakt door Peergroup locatietheater. In ATROPOS maken jongeren de dienst uit. Zij schudden het publiek wakker uit hun comfortabele ‘pipe dream’. Zij willen niet afwachten tot de wereld vergaat en gooien het roer liever meteen om, nu het misschien nog kan. Ze poken, schelden, wijzen, trekken, duiden, duwen en schreeuwen totdat de boodschap eindelijk landt.

ATROPOS speelt vanaf 24 mei t/m 30 juni in Gemeente De Wolden.

01.06.23
De unieke theatervoorstelling ATROPOS is vanaf het voorjaar van 2024 te zien in de Afvalkathedraal in De Wolden.

We willen De Afvalkathedraal, onder voorbehoud van de vergunningen later verrijzen op het land van Bert Jansen, een weiland aan het einde van de doodlopende Meester J. de Blieckweg.

Ja. De precieze locatie wordt nader bekend gemaakt.

Je kunt jouw bouwmaterialen aanmelden via het aanmeldformulier op www.deafvalkathedraal.nl/bouwmeester

We nemen contact met je op waar en wanneer je het in kunt leveren. Iedereen die meewerkt aan De Afvalkathedraal wordt Bouwmeester.

Je kunt meehelpen met het bouwen van De Afvalkathedraal door je aan te melden via www.deafvalkathedraal.nl/bouwmeester

Iedereen die meebouwt aan De Afvalkathedraal wordt Bouwmeester.

De kaartverkoop voor ATROPOS is op 7 september van start gegaan. Bestel je kaarten online. 

Vanaf 1 maart 2024 kun je jouw activiteit aanmelden bij de productieleider van de Peergroup Pjotr Eijkenboom pjotr@peergroup.nl