Afvalkathedraal

Als kloppend hart van  Wiede Wold heeft Peergroup locatietheater, samen met het Noordelijke Innovatielab Circulaire Economie (nice°), een geheel uit gerecyclede en afgedankte materialen opgetrokken ‘kathedraal’ gerealiseerd. Het markante bouwwerk werd een plek waar in het voorjaar van 2024 de voorstelling ATROPOS werd gespeeld.

Begeleid door designers en architecten, bouwde nice° samen met bewoners en bedrijven. 

Kom kijken!

Inmiddels is de Afvalkathedraal gebouwd. Stap voor stap verscheen in het weiland van boer Bert in Koekangerveld een heuse kathedraal. Benieuwd naar hoe het bouwwerk eruit ziet? Kom dan gerust langs! 

Locatie – ‘De wei van boer Bert’
Mr J. de Blieckweg- Koekangerveld

Bouw afvalkathedraal
laatste3
afvalkathedraalbijnaklaar

Verhaal nice°

Nice° werkt aan vraagstukken, op het gebied van circulaire economie, van overheden, bedrijven, kennisinstellingen en burgers. De aanpak is uniek. Nice° is dé plek waar jonge mensen kunnen werken aan deze vraagstukken. Door te innoveren, ontdekken en experimenteren helpen ze met hun nieuwe kennis de transitie naar een circulaire economie te maken. Nice° werkt voor het werkveld aan nieuwe ideeën en oplossingen én maakt van jong talent circulaire professionals voor de arbeidsmarkt. Met als belangrijkste doel samen de transitie naar de circulaire economie versnellen.

Ontwerpexpeditie

Het ontwerp voor de Afvalkathedraal lieten we aan verschillende ontwerpteams over. In de Ontwerpexpeditie gingen ze aan de slag met als doel een fysiek bouwwerk te ontwerpen. Na de indieningsronde werden de geselecteerde ontwerpteams begeleid door de Enabling Elders tijdens de Ontwerpateliers. In de Ontwerpateliers werd kennis en creativiteit samengebracht tot concrete ontwerpen waar ATROPOS kon spelen. Een jury van inwoners, lokale organisaties en Enabling Elders maakten uiteindelijk de keuze voor het winnende ontwerp. En daarna gaan we, uiteraard samen, bouwen!

Ruth Mourik

CEO en onderzoeker DuneWorks &
Procesbegeleider Leren Drenthe Woont Circulair

Kees Klomp

Oprichter THRIVE Institute & Lector Betekeniseconomie Hogeschool Rotterdam

Thomas M. Rau

Oprichter en architect RAU

Allart Vogelzang

Partner en architect vector-i architecten

Pieter Brink

Mede-oprichter en architect B+O Architecten

Theatervoorstelling ATROPOS

In De Afvalkathedraal speelde vanaf 24 mei 2024 de theatervoorstelling Atropos ‘een wervelende theaterstorm’, gemaakt door Peergroup locatietheater. In Atropos maken jongeren de dienst uit. Zij schudden het publiek wakker uit hun comfortabele ‘pipe dream’. Zij willen niet afwachten tot de wereld vergaat en gooien het roer liever meteen om, nu het misschien nog kan. Ze poken, schelden, wijzen, trekken, duiden, duwen en schreeuwen totdat de boodschap eindelijk landt.

ATROPOS speelde vanaf 24 mei t/m 30 juni in Gemeente De Wolden.

01.06.23
De unieke theatervoorstelling ATROPOS is vanaf het voorjaar van 2024 te zien in de Afvalkathedraal in De Wolden.