Aan Tafel!

Aan tafel

LET OP : Deze expositie is inmiddels afgelopen. Op dit moment is er in Museum De Wemme een nieuwe tentoonstelling geopend. Meer weten? Lees dan hier verder.

Vanaf begin april 2023 kon je in Museum De Wemme de tentoonstelling: “EET SMAKELIJK!?” bekijken.

De expositie liet de rol zien die voeding heeft gespeeld vanaf de prehistorie tot nu toe in het dagelijkse leven. Eten doen we natuurlijk allemaal – en graag vooral lekker! Tegenwoordig kan dat ook, de supermarkten bieden alles aan waar we trek in hebben, thuis hebben we een goed fornuis of kookplaat en recepten vinden we makkelijk online of in een kookboek.

tafel

Vroeger ging dat heel anders, niet eens zo lang geleden waren bijvoorbeeld pijnboompitten onbekend en was de gemiddelde maaltijd vrij zout en te gaar.

Hoe en wat er werd gekookt en gegeten, hoe nieuwe ingrediënten en voedingsmiddelen naar Europa kwamen, hoe we voeding probeerden houdbaar te maken en hoe onze smaakbeleving en kooktechnieken veranderden – dat alles kon je zien en beleven in de expositie ‘Eet Smakelijk!?’.

Nieuwe Expositie “TYPISCH-NL”

Windmolens, tulpen en Delfts Blauw: drie elementen die door velen worden beschouwd als iconisch voor Nederland, samen met jenever en een draaiorgel.

Men denkt vaak dat Nederlanders op klompen lopen, stamppot en stroopwafels eten, en in een Daf rijden. Bovendien wordt aangenomen dat iedereen korfbal speelt en oranje kleding draagt. Maar is dat echt zo?

Deze expositie biedt een inzicht in Nederland aan de hand van objecten die doorgaans als authentiek Nederlands worden beschouwd.