Streekprogramma

Blik op de Kerk

Vanaf 25 april 2023 is het project “Blik op de Kerk”, gestart als onderdeel van het Streekprogramma van Wiede Wold. Tijdens een wandeling langs een deel van het “Wandelnet De Wolden” kan je af en toe een 80cm hoog houten paaltje tegenkomen, met daarop een conversenblik.

Op verrassende momenten krijg je een glimp te zien van de kerktoren van Blijdenstein, de oudste plek in de wijde omgeving. De toren is al 600 jaar onderdeel van het omliggende platteland, terwijl het landschap eromheen veranderde en nog steeds verandert. Steeds als je een blik op de kerk werpt, kun je je afvragen wat er tussen jou en die toren in de afgelopen eeuwen is veranderd. Maar ook hoe het er hier in de toekomst uit zal zien.

Op de blikken staan QR-codes die gescand kunnen worden, met informatie over de kerk of met een vraag/opmerking die je laat nadenken over de toekomst van het landschap.

De wandelroute is een “achtje” met de kerk van Blijdenstein als centraal punt. De grote lus is iets meer dan 8km, de kleine lus ruim 4km. De route is grotendeels verhard. Tussen de knooppunten 70 en 38 kun je kiezen voor het gras aan de noordkant van de Wold Aa of voor het asfalt (fietspad) aan de zuidkant. Of je neemt de paadjes van Engelgaarde. De start is op de parkeerplaats van de kerk van Blijdenstein. Maar je kunt de route natuurlijk ook op een andere plek oppakken, zoals bij camping Het Hazenpad of bushalte Vorenwolde.

Waar: Vanaf de kerk van Blijdenstein, Ruinerwold.

Wanneer: Vanaf 25 april