Streekprogramma

Boek Koninklijk De Wolden

Op 19 april was de dag daar; de boekpresentatie van het Boek Kleurrijk De Wolden. Het gloednieuwe boek werd gepresenteerd in een door 500 schoolkinderen bevolkte sportzaal van het Wolderhuus in Zuidwolde. Paleis De Wolden gaat over de zoektocht van de koninklijke familie naar een locatie om een paleis te bouwen.

Uiteraard in De Wolden, de gemeente waar zoveel te doen is en waar de familie niet bang hoeft te zijn voor de stijging van de zeespiegel. Het boek is gemaakt door 500 leerlingen van de groepen 5 en 6 van alle basisscholen in De Wolden, plus de Mackayschool in Meppel. Daar zitten ook leerlingen uit De Wolden op school. Schrijver Kees Opmeer en zijn dochter Marieke, die kunstdocente is, begeleidden dit project. Vorig najaar werd begonnen met een rondje langs alle scholen, waar de kinderen gedurende en twee uur durende workshop verhalen én tekeningen aanleverden, uiteraard bijzonder fantasierijk. Het resultaat is een boek van 180 bladzijden met veel tekeningen, foto’s en informatie over de dorpen, maar natuurlijk als leidraad het prachtige verhaal van Kees Opmeer en zijn 500 mede-auteurs.

Groot feest

Via vormgever Albert Smit van gaCreatief en de drukpers belandden tientallen dozen vrijdag in de theaterzaal van het Wolderhuus. Bijzonder gedisciplineerd werden na het ‘officiële’ deel in de sportzaal de boeken aan de scholen overgedragen. Maar niet nadat het groot feest was in de zaal met onder meer een bijdrage van René Karst. DJ Marlies Koster kreeg de jeugd al aan het springen en zingen met de songfestivalhit van Joost Klein, Europapa.

Het boek werd door cultuurwethouder Albert Haar uit het koninklijke koffertje gehaald, waarna hij het aan René Karst overhandigde. Samen knipten ze nog even een symbolisch oranje lint door. Er was muziek van dj Marlies en Fleur, kleindochter van Kees en Lieneke Opmeer, las een stukje uit het boek voor.

Het boek ligt inmiddels in heel wat huiskamers in De Wolden en bevat veel herkenning. Alle dorpen met scholen komen er in voor, ook de nodige bekende namen uit de gemeente en alle namen van de leerlingen die hebben meegewerkt zijn erin terug te vinden.