Crossmediale Minidocu Erfgoed De Wolden

Een reis door tijd en landschap

Stap terug in de tijd en laat je meenemen naar de mysterieuze Hunneglooberg, een eeuwenoud monument dat zowel de verbeelding als de geschiedenis prikkelt.

Diep geworteld in de cultuurhistorie van De Wolden, vertelt deze berg verhalen die teruggaan tot de voorlaatste ijstijd. Lang voor onze tijd was de Hunneglooberg al een plek van betekenis.

 

Wit wief of wijze vrouw?

De legende van het witte wief op de Hunneglooberg bij Ruinen is best onbekend. In het Drents Archief is een briefwisseling tussen twee broers te vinden uit de 19e eeuw die spraken over de schat op de Hunneglooberg. 

Legenden fluisteren over een wijze vrouw die hoog boven de dorpen op de berg leefde, waar mensen naartoe trokken voor raad en helende kruiden.

Als dank boden ze haar sieraden en goud aan, een schat die volgens oude geschriften op de berg verborgen lag.

Was dat de schat waar de broers over schreven? 

Een Overblijfsel

Maar de Hunneglooberg is meer dan alleen legendes en mythes. Het is een tastbaar overblijfsel uit een ver verleden, een herinnering aan de krachtige krachten van de natuur.

Als onderdeel van het Streekprogramma van Wiede Wold wordt er een video gemaakt, waarin deze verhalen samen komen. Het maken van deze video wordt geleid door kunstenaar en landschapshistoricus Maarke Klein.

Het doel van de reis door de tijd is niet alleen om te griezelen bij oude legendes, maar ook om te begrijpen hoe het landschap vroeger werd gevormd en hoe we het in de toekomst kunnen koesteren. De Hunneglooberg is daar een perfect voorbeeld van.

Omringd door geschiedenis en mysterie, biedt deze plek een schat aan kennis die we willen behouden en delen met de wereld.

Dus stap binnen in het verleden terwijl we je meenemen op een reis door de cultuurhistorische landschappen van De Wolden. Want wie zijn verleden kent, heeft de sleutel tot de toekomst.