De Tingieter vertelt: De toekomst van ons platteland

Toekomst?

Hoe zien de bovenbouwleerlingen van de basisscholen uit De Wolden de toekomst van het platteland voor zich? 

Samen met de tingieters van edeltingieterij Tin-Art in Zuidwolde bedenken scholieren uit de bovenbouw van meerdere basisscholen uit De Wolden een spannend verhaal dat zich afspeelt in 2049.

Deze bovenbouwleerlingen worden uitgedaagd om hun visie op de toekomst van het platteland te delen en samen een verhaal te creëren, met wat hulp en richtlijnen natuurlijk.

Elke (gecombineerde) klas bedenkt vervolgens samen één verhaal. Er zal dus best wat overlegd en gepraat gaan worden, maar het is de bedoeling dat elke leerling wel iets bijdraagt aan het verhaal. Zo kan elke leerling een stukje van zijn of haar eigen verhaal herkennen in het geheel. 

tingieterstreek

Tijdcapsule

Tijdens de Wiede Wold dag worden de verhalen van de klassen in een tijdscapsule gestopt die afgesloten wordt en pas over 25 jaar open wordt gemaakt.

De tijdscapsule wordt dus weer opengemaakt in het jaar 2049, wat ook het jaar is waarin de verhalen zich afspelen: wat is er werkelijkheid geworden van de voorspellingen van de leerlingen? 

 

Eén Verhaal

De tingieters verzamelen vervolgens alle verhalen van de verschillende klassen en smeden deze samen tot één verhaal. Daarbij maken ze ook gietvormen (mallen) van de drie hoofdpersonen uit het verhaal.

Vanaf begin mei komen de deelnemende klassen samen met hun docenten bij de tingieterij in Zuidwolde langs  om wat te horen over het tingietersvak. Hierna wordt het samengevoegde verhaal verteld, waarbij ook de drie hoofdfiguren uit het verhaal voor zullen worden gegoten.

Na het verhaal mag elke leerling één van de drie figuren uitkiezen en deze zelf – uiteraard met de hulp van de tingieters gieten. 

Eind juni komen zijn de figuren volledig af en ontvangen de leerlingen zijn of haar zelf gegoten figuurtje. 

De scholen die meedoen zijn: KC Het Veldboeket (groep 7/8), De Klimtoren (groep 6/7/8), De Rozebottel (groep 7/8) en CBS Pr. Johan Friso (groepen 5/6 en 7/8).

De Tingieter - Streekprogramma

De Tin-Art Edelgieterij in Zuidwolde is ook 5 dagen in de week open voor publiek. Leuk om een kijkje te nemen in de Showroom. 

Dinsdag t/m vrijdag van 09:30 – 12:00 en 13:00 – 17:00 uur
Zaterdag van 13:30 – 17:30 uur, in principe het gehele jaar