Streekprogramma

“Een fluitje van een cent”

Als onderdeel van Wiede Wold organiseert Museumboerderij de Karstenhoeve een expositie, met als naam “een fluitje van een cent”. Deze expositie is gericht op het laten zien van oud speelgoed, vooral uit de naoorlogse periode.

De jaren ’50, ‘60 en ‘70 zijn de jaren waarin de opa’s en oma’s van nu zijn opgegroeid. In die tijd werd er veel buiten gespeeld, werden de eerste tv-programma’s uitgezonden waarbij iedereen naar hetzelfde programma keek, zoals bijvoorbeeld Swiebertje. Het speelgoed was voornamelijk gericht op een voorbereiding op het volwassen leven. Het spelen met poppen en fornuisjes voor de meisjes, het bouwen met meccano, en het spelen met auto’s voor de jongens. Van genderneutraal had nog nooit iemand gehoord. Ook waren er genoeg verzamelingen in die tijd; sigarenbandjes, suikerzakjes en sleutelhangers spaarde zo ongeveer iedereen. En had je het vroeger niet zo breed dan speelde je met kosteloze materialen en maakte je bijvoorbeeld een proppenschieter of fluitje, gemaakt van een takje.

Mensen in de leeftijd tussen pakweg 50 en 80 zullen veel herkennen van het speelgoed en het zal nostalgische gevoelens opwekken. Het zal ongetwijfeld ook zorgen voor mooie verhalen uit hun kindertijd. Hoe leuk is het voor de kinderen en kleinkinderen om dit soort verhalen te horen maar ook om nu te ervaren bij de expositie!

Het speelgoed van vroeger mag er dan anders uitzien dan vandaag de dag, toch zijn er ook veel overeenkomsten. Er wordt nog steeds geknikkerd, maar de knikkers waren vroeger van een ander materiaal. Ook bestaat Lego al heel wat jaren, vroeger waren er alleen maar blokjes en minder andere vormen.

Waar: Museumboerderij de Karstenhoeve, Ruinerwold