Kleurrijk Koken

Kleurrijk Koken

Als je aan kleurrijk koken denkt, denk je misschien aan het koken met felgekleurde ingrediënten zoals oranje wortels, rode bieten, groene komkommer, witte vis of paarse kool. Leuk, maar niet helemaal de insteek van Kleurrijk Koken, één van de onderdelen van het Streekprogramma.

Nee, Kleurrijk Koken is een initiatief met als doel om het gesprek op gang te brengen tussen de verschillende groeperingen die wonen in de gemeente De Wolden. De inwoners van De Wolden kan je immers ook zien als Kleurrijk.

Samen aan tafel

Door samen aan tafel te schuiven voor een maaltijd krijgen bewoners van de gemeente de mogelijkheid om elkaars cultuur te delen. Iedereen is welkom: oud, jong, mensen die heel hun leven al in De Wolden wonen, mensen die vanuit een ander deel van Nederland in De Wolden zijn komen wonen, mensen uit het Midden-Oosten, mensen uit Afrika, boeren, bestuurders van De Wolden.

Bewoners werden in 2023 uitgenodigd op vier verschillende data in mei en juni, om in plattelandsrestaurant Op De Deel samen te koken én natuurlijk ook samen van het lekkers te genieten.

kleurrijk2

Kookboek Kleurrijk De Wolden

Tijdens het koken zijn mooie gesprekken ontstaan. Deze verhalen zijn gebundeld in een Kleurrijk Kookboek van De Wolden, vol met recepten en de verhalen uit de regio.

Wat is het geheime recept van burgemeester Inge Nieuwenhuizen voor het maken van een lekkere pan nasi? En wat schotelt gedeputeerde Egbert van Dijk zijn gasten graag voor? Het zijn maar een paar mooie voorbeelden van het Kookboek Kleurrijk De Wolden van Anneke van Proosdij en Marius Klein uit Echten.

Het kookboek werd tijdens de Ondernemersbeurs in Ruinerwold gepresenteerd. Het boek is gedrukt in een oplage van liefst 2000 stuks en is behalve met bijzondere recepten gevuld met verhalen én acties van lokale bedrijven. ‘We hebben al 800 boeken verkocht bij voorinschrijving’, vertelt Marius Klein tevreden. ‘Een flink aantal een bedrijven, maar toch ook 400 aan particulieren.’

 
Kookboek Kleurrijk De Wolden

Het concept voor het boek is van Anneke van Proosdij, ze kreeg niet alleen hulp van partner Marius Klein, maar ook van diens dochter Maarke Klein, die de grafische vormgeving voor haar rekening nam. De basis werd vorig voorjaar gelegd tijdens de vier bijeenkomsten van ‘kleurrijk koken’ bij plattelandsrestaurant Op de Deel in Zuidwolde, allemaal in het kader van Wiede Wold. Vanuit de hele gemeente kwamen daar mensen samen om te koken en te eten, maar bovenal om elkaar te leren kennen. Het werd een groot succes, vooral ook omdat jong en oud samen aan tafel kwam te zitten én omdat mooie recepten van deelnemers gebruikt konden worden voor het boek.

Het samenstellen van het boek door Anneke en de vormgeving door Maarke was een hele klus, maar het resultaat mag er zijn. Al die recepten maken het boek tot een culinair feestje en het biedt ook nog eens volop inzicht in al die lokale ondernemers die trots zijn op hun (vooral lokale) producten.

Het boek ‘Koken Kleurrijk De Wolden’ kost 12,50 euro en is te koop bij alle deelnemende ondernemers.

Koop het boek bijvoorbeeld bij de supermarkten in Ruinerwold, De Wijk en Zuidwolde, alsmede de Boerenstreek in Zuidwolde en de Karstenhoeve in Ruinerwold, of bij Wijnhoeve Runa in Ruinen.