Streekprogramma

Kunstbende Oosteinde

De toekomst van het platteland? Dat is de jeugd die daar nu woont zelf. Zijn ze zich wel bewust van het unieke karakter van hun omgeving en de toekomst ervan? Misschien niet volledig, maar er is veel om trots op te zijn. Dit project heeft als doel om de jeugd van De Wolden bewuster te laten worden van de gemeente.

In het voorjaar worden 6 culturele workshops na schooltijd georganiseerd voor de kinderen van groep 5 t/m 8 van de lagere scholen in de gemeente De Wolden. In elke workshop staat een lokaal thema centraal, waarin de verbinding wordt gelegd tussen het leven van de jeugd, het platteland/ dorp Oosteinde en de toekomst.

Voorbeeldthema’s van de workshops zijn als volgt:

1. Zang: de kinderen gaan leren rappen en een nummer maken over hoe ze opgroeien in Oosteinde

2. Schilderen: de kinderen gaan een eigen graffiti kunstwerk maken over het Oosteinde van 2033

3. Knutselen: de kinderen gaan met hout zelf een voorwerp maken die hun toekomstdroom symboliseert

4. Koken: de kinderen gaan een lekker gerecht koken uit de regio met lokale en traditionele producten met de vraag ‘wat eten we in de toekomst’?

5. Dans: de kinderen gaan lekker bewegen met moderne dans (hiphop/breakdance) waarin ze laten zien wie ze willen zijn

6. Muziek: de kinderen gaan muziek maken en leren samen te werken als één geheel

De workshops worden geleid door lokale en regionale kunstenaars en vakmensen, waarbij geholpen wordt door een groep ouders. Zij zorgen na schooltijd voor een leuke pauze, tijdens de workshop voor de faciliteiten en ruimen achteraf op.

De bijeenkomsten worden uitgevoerd in dorpshuis De Kolonie en ook daar afgesloten met een tentoonstelling/ opvoering voor het gehele dorp. Zo raken oud en jong weer even met elkaar in verbinding en wordt ook het dorpshuis gesteund in het voortbestaan als belangrijke plek van ontmoeting en samenzijn.

Wanneer de tentoonstelling plaatsvindt, is nog niet bekend dus houdt zeker de socials van Wiede Wold en de website in de gaten!

Waar: Dorpshuis De Kolonie, Ruinerwold.

Wanneer: n.n.b.