Sideprogramma

Wolder Vinyl Café

Aanleiding

Het thema dat centraal staat binnen dit culturele jaar is ‘De toekomst van het platteland’. En als je aan de toekomst denkt, denk je al snel aan… de jeugd. Waar houdt de jeugd zich mee bezig, wat vinden ze leuk en hoe zien zij de toekomst (in de wolden) en hoe zien ze onze cultuur?

Als we kijken naar onze plattelandscultuur in De Wolden zijn er een aantal dingen die ons onderscheiden van het stedelijke leven. Sommige tradities en gewoontes worden per generatie overgenomen en wordt op deze manier in stand gehouden. Denk aan typische dingen als carbidschieten, volksfeesten, motorcross, keetfeesten, maar ook… piratenzenders/marathons.

Het blijft natuurlijk een illegaal dingetje, maar als we kijken naar onze jeugd, houdt het de jeugd zeker van de straat. En we kunnen er niet onderuit, maar dit is toch echt een stukje cultuur. Er hangt een hele wereld omheen, want het blijft niet alleen bij muziek draaien, maar de vriendengroepen worden er erg ondernemend van. Soms worden er weken achter elkaar door piratenzenders (vriendengroepen) muziekmarathons georganiseerd, waar een heel groot gedeelte van de jongelui naartoe trekt. Op het platteland zijn er nou eenmaal niet zoveel discotheken en actieve kroegen, dus dankzij de feesten die worden georganiseerd, houden we het hier ook voor de jeugd aantrekkelijk en levendig.

De muziekwereld vernieuwd zich met de seconde, maar juist de piratenzenders houden de LP-platen en de vergeten artiesten uit de Nederlandse muziekhistorie in ere. Muziek van BZN, Conny vink, Koos Alberts, de Four Tak en noem zo maar op worden nog wekelijks gedraaid. Laat staan als ‘Jouw Liefste Wens’ van de Paladijns op de band wordt gegooid, zingt de hele tent volop mee. Wanneer we deze nummers bij opa en oma opgooien, verschijnt er al snel een glimlach van herkenning naar de vroegere tijden. Dit is hun muziek, maar deze muziek leeft nu ook volop bij de jeugd. Als we het dan over de kloof tussen ouderen en jongeren hebben rondom de digitale wereld en allerlei snelle vernieuwingen, is dít toch wel dé verbinding op het platteland tussen oud en jong! Muziek verbindt.

Glazen Vinyl-huis

In December brengen we jong én oud samen in het Glazen Vinyl-huis. We bouwen we in de kern van Zuidwolde een soort pop-up grand café op in de vorm van het glazen huis van 3FM. December staat namelijk altijd in het teken van Serious Request van 3FM, waarin dj’s zich opsluiten in het glazen huis en 24-7 muziek draaien en geld ophalen voor het goede doel.

In De Wolden gaan we dit ook doen, maar dan in een plattelandscultuur-jasje. Een glazen huis waarin 24-7 (4 dagen lang & in totaal exact 100 uur) volledig vinyl wordt gedraaid door jongerengroepen uit gemeente De Wolden. Elke jongerengroep (of je nou wel of geen eigen zender hebt, dat maakt niet uit) draait zo’n 6 uur achter elkaar. Vervolgens wordt je afgewisseld door een nieuwe groep jongeren uit een ander dorp of gehucht. Totaal draaien er dus 16 groepen. Op deze manier draaien we met heel De Wolden 100 uur lang muziek in het Glazen Vinyl-huis, waarmee we:

1) Een giga samenwerking krijgen van heel veel jongeren in het Glazen Vinyl-huis

2) Geld willen ophalen voor een goed doel (of meerdere, zodat je kunt kiezen) in De Wolden & voor het 3FM serious request doel voor ALS-patiënten.

3) 4 x een ouderenmiddag organiseren, waarbij we als jongeren ouderen een megagezellige dag willen bezorgen & hen voor een middag uit het verzorgingstehuis willen halen. We werken samen met ouderenorganisaties & verzorgingstehuizen om via taxibussen ouderen naar het glazen vinyl-huis te brengen. Binnen in het glazen-vinylhuis is het ingericht als een grandcafe met stoelen, tafels, oude kasten, lampenkappen en tapijten, zodat ouderen zich helemaal thuis voelen. Zij worden bediend door jongeren en kunnen genieten van een heerlijke kopje koffie, thee of ander drankje en elke dag is er bingo. Verder kunnen ouderen hun favorieten platen die zij thuis nog hebben liggen meenemen & gaan wij op zoek naar mooie verhalen rondom een LP-plaat of single, wat op TV en de radio te volgen is.

Hoe zal het Glazen Vinyl-huis ongeveer gaan werken?

Het Glazen Vinyl-huis zal gaan werken met tijdsblokken. Je zal straks via de website een ticket kunnen boeken voor 1 blok.  Je kunt nooit aansluitend een blok boeken, zodat iedereen de kans krijgt om binnen te kijken. Wél kun je (wanneer er nog plek is) toch het volgende blok ook blijven. Buiten het glazen vinyl-huis wordt er ook een gezellige bar gemaakt & terras, waardoor je ook ZONDER ticket gewoon even kunt aanwaaien en naar binnen kunt kijken. Op een TV scherm zul je ook buiten kunnen zien & horen wat er binnen gaande is. Bovendien zal alles uitgezonden worden op DNO radio en TV.

Daarnaast is Café Den Kaat 24-7 geopend voor doorstroom vanuit het glazen vinyl-huis. Binnen in het café kun je ook op scherm volgen wat er binnen gaande is en genieten van een drankje.

Meer informatie over bijvoorbeeld data van het Glazen Vinyl-huis zal nog volgen. Ben jij benieuwd? Hou dan de socials van Wiede Wold in de gaten voor updates!