Streekprogramma

Kunstwerk Gemeente De Wolden

“Wat zou de jeugd in de toekomst anders willen”.
Het algemene thema van het Streekprogramma kan samengevat worden als ‘De toekomst van het platteland’. Maar wie gaat in deze toekomst leven? Juist, de huidige jongeren van de gemeente. Zij zijn daarom ook onderdeel van het Streekprogramma: ‘Wat zou de jeugd in de toekomst anders willen’.

Vanaf maart 2023 zijn alle groep 8 leerlingen van de lagere scholen in De Wolden bezig geweest met het maken van een eigen (protest-) bord. Hierop gaven de leerlingen aan wat zij in de toekomst graag anders willen, vanaf willen of minder zouden willen. Dit in alle vormen: van teksten tot tekeningen.

De leerlingen hebben natuurlijk elk een eigen individueel thema waar ze last van hebben wanneer zij aan de toekomst denken. Het maken van de borden vond plaats onder lestijd en werden gemaakt in samenwerking tussen de docenten en de kunstenaars van Duo KunStof (Janny Smit en Huga Galama).

Het kunst duo heeft op 11 mei een 6 meter hoog kleurrijk kunstwerk geplaatst bij het gemeentehuis op het gazon.

Het kunst duo werd ondersteund door amateurkunstenaars uit Atelier Ansen. Het kunstwerk is een abstract soort stofzuiger dat alles waar we last van hebben figuurlijk op kan zuigen. In de weken daarna werden de door de leerlingen beschreven/ beschilderde borden in het gras bij het kunstwerk geplaatst, waarmee de borden een onderdeel van het kunstwerk zijn geworden.

Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

De Onthulling
Op 11 mei was het dan eindelijk zo ver! Het kunstwerk werd feestelijk onthuld door de burgemeester. Onder het kunstwerk werden roze en grijze bordjes geplaatst.

De roze bordjes laten de wensen van de leerlingen zien, waarbij aangegeven werd wat de jeugd voor de Gemeente De Wolden wenst. Van alles viel er te lezen; van meer McDonald’s en meer snoepwinkels, tot minder school en meer natuur.

De grijze borden, die aan de andere kant van het kunstwerk geplaatst waren, laten de ergernissen zien van de leerlingen. Zo irriteerden sommige leerlingen zich aan de hondenpoep en de zwerfafval in de gemeente, maar ook borden met teksten ‘niet pesten’ en ‘minder droge grond in Ruinen’ waren te vinden.

Ook Burgemeester Inge Nieuwenhuizen kreeg van kunstenaar Hugo Galama een onbeschreven bordje, op haar verzoek een roze, waarop zij een wens kon schrijven. Dat werd ‘samen blijven praten’. Ze benadrukte nog even de gedachte van Wiede Wold en het thema ‘de toekomst van het platteland’.

Het kunstwerk heeft tot september 2023 bij het gemeentehuis gestaan. Inmiddels staat het kunstwerk hier niet meer.