Peter Nefkens – De Veldhoek in Koekangerveld broeinest van creativiteit
Koekangerveld – Al enige maanden is een groot aantal dames in dorpshuis De Veldhoek in Koekangerveld aan het werk voor Atropos. Werden er eerst alleen maar vlaggen genaaid, de laatste weken wordt iedere woensdagmiddag hard gewerkt aan het fabriceren van unieke kostuums.
Het mooie van al die naai-activiteiten is dat gebruikte kleding en stoffen worden gebruikt. Mode-ontwerper Jonathan Kok Hai Wo uit Amsterdam begeleid de dames die de kostuums bedenken en in elkaar naaien. Ze moeten vaak worden aangemoedigd om bruut de schaar in een oud kledingstuk te zetten, zodat er iets geheel anders van kan worden gemaakt.
Kok heeft drie regels waaraan de dames zich moeten houden: het werk moet asymmetrisch zijn, er moet textuur inzitten en het moet van een bewegend element zijn voorzien. De naaisters uit de wijde regio gaan hier heel creatief mee om.
Vanaf punt nul
De dames komen uit de wijde omtrek, zoals Dina Steenge-Wiechers uit Westerbork die vrijwilliger is bij de Peergroup en TDI Garage. „Dit is mijn eerste keer als naaister, ik ben vooral van het handwerken. Maar je moet wat te doen hebben? Als je zo bezig bent, bedenk je wel wat, anders vraag je de anderen om advies.”



Vanuit Havelte is Meia van Geel aangesloten, ook omdat ze voor de Peergroup actief is. „Als ze iets hebben, word ik opgepiept”, lacht ze. „Het leuke is dat hier iets vanaf punt nul ontstaat en in een groep ontstaan volop ideeën.” Volgens haar is creativiteit niet eens het belangrijkste. „Nee, je moet durven een gat in een kledingstuk te knippen, je moet uit jouw comfortzone komen. De meeste vrouwen zijn gewend om volgens een patroon te werken, dat is hier niet.”
Amaa van Spijk uit Koekange kwam via een buurvrouw binnen. „Het is leuk om zo samen bezig te zijn, maar toch is het voor niet makkelijk. Ik vind inspiratie lastig, maar je leert hier wel van elkaar. Ik ben trouwens benieuwd welke kostuums straks in het theaterstuk worden gebruikt.” Dat zijn de meeste dames, want het is maar de vraag welk kostuum tijdens welke voorstelling wordt gebruikt. Zo zijn er 22 spelers die afwisselende de hoofdrol van Atropos spelen, de voormalige Maxen.
De spelers kunnen straks zelf wat uitzoeken, dat geldt in feite voor iedereen. „Maar de hoofdrolspelers krijgen wel wat extra’s, ze moeten er extra bijzonder uitzien”, vindt Kok. Alle naaisters – nee, geen mannen – zitten in mei extra nieuwsgierig in de afvalkathedraal of één van hun kostuums ook gebruikt wordt.