BSO- kinderen bekijken hun eigen tekst in Koekangerveld

BSO-kinderen nemen kijkje bij eigen teksten op de Afvalkathedraal in Koekangerveld, onderdeel van Wiede Wold

Peter Nefkens – Het was donderdagmiddag een drukte van jewelste bij het circulaire theater in het weiland van boer Bert Jansen. Niet alleen waren de dansers druk aan het repeteren in de Afvalkathedraal, er kwam ook nog een speciale delegatie op bezoek. Twaalf kinderen en hun meester en juffen van de buitenschoolse opvang van IKC De Horst uit de Wijk kwamen ter plekke kijken of hun teksten wel waren gebruikt op de banners, die de buitenkant van de kathedraal vormen.

Sofie IJzerman gaf namens de Peergroup meerdere workshops aan jonge kinderen en ouderen, met als doel teksten te verzamelen die op de grote banners gezet konden worden. Alles met het thema de toekomst van het platteland, het leverde mooie gedachten op. Het was soms even zoeken voor de jeugd, maar de kinderen vonden hun teksten allemaal terug op de kathedraal, soms voorzien van een tekeningetje. En niet klein, maar loeigroot, wat ze toch met trots vervulde. Iedereen kan het de komende weken zelf komen bekijken.

Een brug te ver
De ouderen van het Tonckenshuys in Zuidwolde die hadden meegedaan aan een workshop, waren ook uitgenodigd om donderdagmiddag een kijkje te komen nemen, maar dat bleek toch even een brug te ver. „Dat was eigenlijk ook niet te doen met rollators”, besefte IJzerman ook wel. De twaalf kinderen kregen kort tekst en uitleg van Sofie IJzerman, maar ook van René van Dalen van het Noordelijk Innovatielab voor Circulaire Economie (nice°) uit Meppel. Nice° stond min of meer aan de basis van de afvalkathedraal, die uiteindelijk door Ascon de Nijs werd ontworpen.

Spanning in de lucht
De jeugd kreeg ook een piepklein inkijkje in de repetities die binnen gaande waren en waar de spanning langzaam maar zeker toeneemt. Er hing bovendien nog wat spanning in de lucht. Terwijl het in Meppel rond half drie kort onweerde en de regen met bakken uit de lucht kwam, leek het in Koekangerveld droog te blijven. Vanuit de wel overdekte ingang van de afvalkathedraal hield productieleider Janne Dijk het weer scherp in de gaten. Met Buienradar in de aanslag lette ze vooral op wat het onweer ging doen. „Daar verderop onweert het, als het hier zou gaan bliksemen, moet iedereen het theater uit”, schetste ze een mogelijke noodsituatie. Met een bouwwerk dat vooral uit staal bestaat en bovendien midden in een weiland staat, is het tijdens bliksem niet veilig, zo wist ook René van Dalen wel. De regen bereikte Koekangerveld wel, maar het onweer bleef op gepaste afstand en zo kon er gewoon doorgewerkt worden. Alles om op 25 mei het eerste publiek, vooral inwoners van De Wolden, in het kader van Wiede Wold te laten zien wat Atropos brengt.

Lees ook: