Creatieve dames creëren eerste onderdeel van afvalkathedraal

Dames zijn bezig met het maken van een vlag, gemaakt van verschillende lapjes stof.

Koekangerveld Dorpshuis De Veldhoek is een bron van inspiratie voor een groepje dames dat druk bezig is met het creëren van vlaggen. Vijftien stuks voor alle dorpshuizen in de gemeente De Wolden en een hele grote voor de nog te bouwen afvalkathedraal. Hun techniek? Patchwork en ze worden daarbij begeleid door Jobina de Boer. De eerste vlag wappert inmiddels bij dorpshuis De Alke in Alteveer.

Vanaf mei zijn ze al bezig in De Veldhoek en dat gaat nog wel even zo door. Na de patchwork-workshop van zaterdag 17 juni, volgt nog een andere creatieve activiteit: een workshop vachtvilten op 11 juli onder leiding van Marjolein Jansen. Ook dan wordt weer gewerkt voor de afvalkathedraal.

Deze heeft trouwens inmiddels een definitieve locatie gekregen: de Mr. J. de Blieckweg tegenover nummer 18a net buiten het dorp. Daar is een perceel grond beschikbaar waar een theater van louter duurzame gebruikte materialen wordt gebouwd. Dat gebeurt samen met inwoners, verenigingen en organisaties uit De Wolden.

Multidisciplinair theaterproject
De afvalkathedraal is een multidisciplinair theaterproject van de Peergroup in het kader van Wiede Wold. De gemeente De Wolden is tot en met volgend jaar culturele gemeente van Drenthe. Mieke van den Broek is de kwartiermaker van de Peergroup die verantwoordelijk is voor het textiel-atelier. Ze ziet dat de dames het bij deze workshops enorm naar de zin hebben. „Behalve dat dit leuk werk is, geeft het ook nieuw naoberschap. Ik leer andere mensen kennen, dat vind ik heel erg mooi”, heeft Ellen Span ervaren. Het enthousiasme is zelfs zo groot, dat besloten is om los van de textiel-ateliers op de woensdagmiddag – sinds begin mei – ook nog een avond per week bij elkaar te komen. „Anders moet je alles thuis doen, dan word je snel afgeleid”, weet de inwoonster van Koekangerveld uit ervaring.

De mensen van de Peergroup denken momenteel al na over te gebruiken materialen. Zo toog Mieke van den Broek zaterdag voordat de workshop begon naar Ruinen, waar 450 schapen van de Ruiner schaapskudde op de Brink werden geschoren. „We onderzoeken of we iets met de wol kunnen, wellicht kunnen we de afvalkathedraal er mee isoleren. Ik heb even met voorzitter Roel van Bezoen gesproken om eventueel wat wol te doneren.”

Lees ook: