Faliebergfestival in Zuidwolde sluit culturele jaar Wiede Wold af

Zuidwolde – Het tweede Falieberg Festival ‘Prikkels en stikkels’ in Zuidwolde was zondag de laatste activiteit in het kade van Wiede Wold. Meer dan duizend bezoekers togen naar het prachtige Faliebergbos waar ze gratis konden genieten van muziek, theater, cabaret en heerlijk eten. Voor de kinderen was er van alles te doen, mede dankzij een bijdrage vanuit Wiede Wold.

Het eerste Falieberg Festival werd in 2017 gehouden en leidde tot een stortvloed aan complimenten. Omdat het toch een hele organisatie is, moesten al die liefhebbers jaren geduld hebben. Zondag kregen ze waar voor hun weinige geld, want ook nu was de toegang weer gratis en stonden er alleen wat melkbussen voor vrijwillige bijdragen.

Op drie verschillende podiumlocaties – theaterkuil, vijver de Entekoele en het ven – werd een gevarieerd programma van muziek, theater en cabaret getoond. Daar tussendoor was van alles en nog wat te beleven. Wat direct opviel, waren de vele maskers die kinderen ophadden. Witte maskers die door de jeugd zelf van kleuren of tekeningen kon worden voorzien. Dat alles met dank aan Ruth Bouwmeester, die bij haar theaterhut een workshop maskers versieren gaf. Een enkele volwassene probeerde ook aan zo’n masker te komen. Verderop konden ze ook zelf in het bos gevonden stokken versieren, zeefdrukken en knikkerbanen maken. Ook was er nog tingieten en kindertheater.

Het Tonckensdierenpark nam een bijzondere plaats in deze zondag, want die stichting verbond hun educatieve activiteiten graag aan het festival. In de stal was doorlopend een drie minuten durende documentaire te zien van Maarke Klein en Marjanne Teunissen over de Huneglooberg. Deze smeltwaterberg ligt tussen Echten en Ruinen aan de N375 en er gaat een mythisch verhaal over de heks van de Huneglooberg. ‘Het is leuk dat we als inwoners van De Wolden zelf projecten mochten doen in het kader van Wiede Wold. Zo is dit idee ook ontstaan en we hebben nu ook nog allerlei plannen’, aldus Klein. ‘Er zijn verschillende bijzondere plekken in De Wolden waar we kort en krachtig een verhaal over kunnen vertellen.’ In een vervolg willen ze filosofisch te werk gaan over de vraag wat je allemaal om je heen ziet en hoe daar in de toekomst mee om te gaan. Wat haar betreft komt er een vervolg op Wiede Wold.

Lees ook: