Imponerende startbijeenkomst van Atropos in theaterschuur Linde

Startbijeenkomst Atropos

Peter Nefkens – Imponerende startbijeenkomst van Atropos in theaterschuur Linde

Linde – Er wordt natuurlijk al maanden gewerkt aan wat het hoogtepunt van Wiede Wold moet worden: de uitvoering van het theaterstuk Atropos in de zelf te bouwen afvalkathedraal in Koekangerveld. Zaterdagmiddag kwam alles samen in de theaterschuur in Linde en werd een mooi inkijkje gegeven in de stand van zaken. Het komt nu allemaal wel heel dichtbij.

De gemeente De Wolden is dit jaar culturele gemeente van Drenthe en dat vertaalde zich sinds vorig jaar zomer al in een breed scala aan activiteiten. In het kader van het Streekprogramma zijn jonge en oudere inwoners en alles wat daar tussenin zit druk bezig op cultureel vlak. Meer op de achtergrond werd ook gewerkt aan het tot stand brengen van Atropos en een afvalkathedraal. Zaterdag werd een hoop nieuws gebracht: er werd een maquette van de afvalkathedraal geshowd, de bouw zou deze week al kunnen beginnen, er kwamen inkijkjes in de muziek, de kostuums en de choreografie en er was natuurlijk taart.

In alle geledingen
Er moet de komende weken nog veel gebeuren tot aan de première van 31 mei op het weiland van boer Bert Jansen in Koekangerveld, maar iedereen ziet het met vertrouwen tegemoet. Het thema ‘De toekomst van het platteland’ staat als een huis en wordt in alle geledingen benadrukt. Dat is een toekomst waarin de inwoners en bezoekers duidelijk wordt gemaakt dat we zuinig moeten zijn op alles wat we hebben op de Aarde. De nadruk ligt op circulariteit en niet voor niets worden de kostuums gemaakt van gebruikte kleren, wordt de complete kathedraal gemaakt van gebruikte en herbruikbare materialen en klinkt ook in het theaterstuk zelf, een creatie van Dirk Bruinsma van de Peergroup, door waar we in deze wereld eigenlijk mee bezig zijn.

Gebouw zonder plastic
Ascon de Nijs uit Amsterdam ontwerpt zowel de kathedraal als het complete decor. Hij spreekt van een puist in het landschap bij Koekangerveld met twee torens. ‘Dat hoort bij een kathedraal. Een gebouw zonder plastic, alleen met materiaal dat zo een nieuwe bestemming krijgt’, vertelde De Nijs. Van die banners bijvoorbeeld, die overal in het straatbeeld te vinden zijn ter promotie van evenementen en daarna vaak niet meer nodig zijn. ‘We verzamelen ze nu, halen ze overal vandaan. Van Amsterdam tot Groningen en Meppel. Op verschillende plekken in De Wolden verzamelen we ook teksten: wat vinden de

mensen uit De Wolden van bijvoorbeeld het milieu. Al die teksten worden op de banners geschreven en zijn dan duidelijk te lezen voor iedereen.’

Op het Malieveld
De kathedraal zelf wordt gerealiseerd met steigerbouw, kilometers lange buizen dus, die tot een heus theater transformeren. Daar omheen komen de banners en witte doeken van bouwbedrijven, er valt aan de Mr. J. d Blieckweg niet aan het bouwwerk te ontkomen.

Iedereen heeft er enorm veel zin in, zo werd zaterdagmiddag in Linde heel goed duidelijk. Zoals cultuurwethouder Albert Haar en burgemeester Inge Nieuwenhuizen van de gemeente De Wolden. De wethouder gaf een duidelijke boodschap mee: ‘Voor de toekomst moeten we een andere weg zoeken, maar er zijn nog steeds mensen die de toekomst als een bedreiging zien’. De toekomst biedt volgens hem echter ook perspectief. ‘Wat is er allemaal mogelijk op het platteland van De Wolden? Eigenlijk zou de afvalkathedraal op het Malieveld in Den Haag moeten staan. Ik hoop dat Atropos nieuw perspectief geeft.’ Wat Albert Haar betreft komen de Haagse politici naar De Wolden om hun beleid mede vorm te geven op basis van wat Wiede Wold voor boodschap de wereld in slingert.

Lees ook: