Peter Nefkens – Is er leven na de afvalkathedraal in Koekangerveld? Memorabel afscheid Atropos
Met een intern feest is zondag aan het begin van de avond door alle medewerkers en vrijwilligers afscheid genomen van Atropos en de afvalkathedraal in Koekangerveld. Een afscheid met een lach en een traan, want wat gaan de mensen het allemaal missen. De afbraak van het circulaire bouwwerk is inmiddels begonnen.
Catharinus Nieuwland van het Dorpsteam Koekangerveld zei het heel treffend: ‘Als we pech hebben, vallen we in een zwart gat’. En zo ervaren meerdere vrijwilligers in Koekangerveld het. Niet voor niets wordt al stiekem gesproken over het opzetten van misschien wel een klein festival of theater. De groep dames die iedere woensdag in dorpshuis De Veldhoek aan het naaien was voor vlaggen en kostuums, gaat gewoon lekker door, maar ze moeten wel een doel hebben. De Peergroup heeft dat al in de oren geknoopt.
Weiland schoon opleveren
Rob Wolswinkel, die maandenlang als opperbouwmeester actief was, spreekt van een mooi project waar iedereen lang mee bezig is geweest. ‘Je weet dat het een keer eindig is, over twee weken moet het weiland weer schoon zijn opgeleverd. Maar dat zoiets kan in een dorp waar 150 mensen wonen, dat is toch geweldig? Ik had het voor geen goud willen missen, het had voor mij nog wel een week langer mogen duren.’
De samenwerking tussen Koekangerveld, de Peergroup en het Noordelijk Innovatielab Circulaire Economie in Meppel was uitstekend en leidde tot 24 goed bezochte voorstellingen in een prachtig theater. ‘Je zou dit stuk zo nog even door willen spelen’, reageerde artistiek leider Dirk Bruinsma namens de PeerGroup. Zijn agenda is verre van leeg, want de Peergroup schakelt na Atropos soepel door naar Zerno een stuk over graan en oorlog. Daar wordt overigens nog een Drentse graanschuur voor gezocht waar maximaal 125 mensen in kunnen. Is die er in De Wolden?
Memorabel afscheid
Financieel loopt niemand een euro mis. ‘Wij nemen altijd risico’s en dat kan ook omdat we gesubsidieerd worden’, weet de artistiek leider. Ook Koekangerveld loopt geen financiële schade op. De inzet van vrijwilligers levert de clubkas van een aantal verenigingen een leuk bedrag op.
Het werd zondag een memorabel afscheid, voor velen alvast een afscheid van Wiede Wold, De Wolden als culturele gemeente van Drenthe. Alleen zondag 8 juli was er nog het Faliebergfestival in Zuidwolde. Wethouder Albert Haar stelde na de laatste Atropos al vast dat er iets in gang is gezet in de hele gemeente De Wolden. ‘Ook met de opening van het Wolderhuus in Zuidwolde, er komt zeker meer uit voort’, beloofde hij.


