Jouw Portret in de wei

Antoine Peters - portret in de wei - wiede wold

Jouw portret in de wei – Designprogramma

Tijdens het culturele jaar Wiede Wold gaan acht designers aan de slag om samen met inwoners het thema ‘De toekomst van ons platteland’ te verkennen. Antoine Peters is één van de deelnemende ontwerpers. Zijn project ‘Kop in de wind’ is straks te ervaren in het weiland naast Café Boschzicht. 

Als geboren en getogen Achterhoeker voelt Peters, die nu in Amsterdam woont, altijd heimwee naar de bossen, de ruimte, en de no-nonsense mentaliteit van het oosten des lands. Hij klom er in bomen, lag met een verrekijker in het weiland en vond ruimte om te dromen. 

Denkend aan de toekomst van het platteland, ziet Antoine een groeiende verwevenheid tussen mensen onderling, en tussen mens en natuur. Doormiddel van een creatieve dialoog creëert Peters voor Wiede Wold een nieuw werk, waarvan bewoners letterlijk onderdeel worden. Peters wil de menselijk maat, welke nu vaak uit het oog wordt verloren, terugbrengen. Want dialoog begint bij empathie. En empathie begint door jezelf in een ander en diens omgeving te verplaatsen. Naoberschap! Het zijn tenslotte de bewoners zelf die de toekomst van het platteland bepalen.

De installatie bestaat uit vijftig menshoge zelfportretten van Woldenaren, gedrukt op textiel en getoond als poorten naar de verbeelding. Door een poort stappen symboliseert een transitie, nieuwsgierigheid, en het open staan voor de ander en de wereld die er achter schuil gaat. Dwalend tussen de wuivende levensgrote silhouetten, verhalen en expressies kan de toeschouwer zelf nadenken over de toekomst van het platteland. De wind staat niet voor niets voor levenskracht, en de geboorte van nieuwe perspectieven.

Iedereen uit De Wolden mag mee doen, ongeacht leeftijd of vaardigheden. Peters gaat De Wolden in om doormiddel van workshops portretten op te halen bij de gemeenschap.

Maar deze kan ook thuis worden gemaakt en ingestuurd. 

DOE JIJ OOK MEE?!

Je kan er een dag aan werken, of een half uur, jij bepaalt. 

Super wanneer ook jij een bijdrage wil leveren.

DOE MEE! 

STAP 01

Neem papier en teken een vlak van 25 cm hoog en 10 cm breed. Binnen dit kader maak jij je creatie. 

STAP 02

Je tekent je eigen silhouette. Dit mag abstract, vanuit je fantasie, realistisch, gedetailleerd, trek een foto over, teken een silhouette van een foto na, …

Teken dit silhouette op schaal 1:10 (Dus stel je bent 170 cm lang, dan teken je een lichaam van ongeveer 17 cm lang) Je creatie word namelijk uitvergroot, zodat je silhouette straks op waar formaat in het kunstwerk terecht komt!

Het silhouette laat je wit, en plaats je met de voeten aan de onderzijde van het vlak. 

STAP 03

De ruimte rondom je silhouette ga je vullen. Stel jezelf hierbij de vraag; Wat is jouw toekomstdroom voor De Wolden? Denk aan kleur, een droom, een wens, schrijf een gedicht, verbeeld een herinnering, gebruik symbolen, het mag realistisch, abstract, je bent helemaal vrij, jij bepaalt!

Ook wat betreft materialen ben je vrij. Gebruik potlood, stift, papier, collage, textiel, naald en draad, verf, pen, krijt, een mix, …

STAP 04

Is het af? Schrijf je naam en leeftijd ergens in je werk, maar minimaal 1cm van de buitenrand. (Anders valt deze er straks af!) Scan jouw portret op hoge resolutie. (300dpi Stuur de scan, én 1 á 3 zinnen over jouw portret naar info@antoinepeters.com  Gebruik voor het sturen van je portret het gratis en betrouwbare Wetransfer.com

STAP 05

Kom je portret levensgroot bewonderen tijdens het festival! 

Je kan je portret insturen tot uiterlijk 30 maart 2024. Dus waar wacht je op! 

Lees ook: