Nog tweemaal koken in het kader van Wiede Wold | Artikel Peter Nefkens

3 kinderen en een oudere man zitten aan tafel bij evenement Kleurrijk koken als onderdeel van Wiede Wold.

Zuidwolde/Echten – Na drie gezellige avonden Kleurrijk Koken in plattelandsrestaurant Op de Deel in Zuidwolde, kan al vastgesteld worden dat dit een groot succes is. Vanuit heel De Wolden kwamen inwoners van alle leeftijden en achtergronden naar het restaurant aan de Drogtzee om samen te komen, te eten en met elkaar in gesprek te gaan.

Voor de liefhebbers: er staan nog twee avonden gepland, eentje op 7 juni bij Op de Deel en een afsluitende op midzomeravond 21 juni in Echten. De avonden leveren meer op dat een hoop gezelligheid en verbroedering, want naar aanleiding van Kleurrijk Koken wordt een speciaal Wolder kookboek gemaakt én een podcast. Verantwoordelijk daarvoor zijn initiatiefnemer Anneke van Proosdij, Marius Klein en zijn dochter Maarke.

Divers gezelschap
Kleurrijk Koken is onderdeel van Wiede Wold en dat is niet voor niets. Wat tot nu samen aan het werk is gegaan, is een zeer divers gezelschap uit allerlei dorpen in De Wolden en van leeftijden van 10 tot 80 jaar. Ook statushouders schuiven aan. Tijdens de reeds gehouden avonden bleek al snel saamhorigheid te ontstaan tussen mensen die elkaar in de meeste gevallen vooraf nooit eerder hadden ontmoet.

Marius en Maarke Klein zijn allebei van de stichting Vertel Je verhaal, die als doel heeft om de creativiteit van mensen te stimuleren en hun eigen verhaal te vertellen. In de keuken en aan tafel komen de verhalen los en worden opnames en foto’s gemaakt voor podcast en boek. Voor de podcast worden overigens niet alleen opnames gemaakt op de kookavonden, maar ook op locaties als de vlindertuin in Zuidwolde, de Meule van Wassens en bij boeren op het erf. Het Eerste Sneefeest in Echten kreeg ook bezoek van de podcastmakers.

Keukengereedschappen
Op de Deel-eigenaar Ronnie Linde vindt Kleurrijk Koken een mooie activiteit: „Ik begeleid de deelnemers een beetje, zodat hun gerecht er een beetje netjes uitziet voor de foto en ik zorg dat de keukengereedschappen aanwezig zijn. Verder moeten ze het zelf doen.” Deelnemers geven bij hun aanmelding aan wat ze willen maken, de organisatie zorgt er dan voor dat alle ingrediënten beschikbaar zijn. De gerechten moeten wel een beetje op elkaar aansluiten, maar dat regelt zich vaak vanzelf.

Aanmelden kan via kleurrijkdewolden@gmail.com

Lees ook: