Siart Smit en Daphne van der Wilt sturen culturele paraplu Wiede Wold aan

Siart Smit & Daphne van der Wilt

Peter Nefkens – Siart Smit en Daphne van der Wilt sturen culturele paraplu Wiede Wold aan

Siart Smit is per 1 januari projectleider van Wiede Wold, een functie waarin hij Daphne van der Wilt terzijde staat. Samen sturen ze Wiede Wold aan. Smit is er blij mee, het programma dat De Wolden als Drents Culturele gemeente op de kaart moet zetten én de toekomst van het platteland op een geheel andere manier onder de aandacht brengt.

„Er zit een soort fijne brutaliteit in het programma, degenen die Wiede Wold hebben opgestart, zijn zeker niet bang.” Daarmee verwijst hij naar de afvalkathedraal, het theater Atropos, het designprogramma en al die activiteiten in het streekprogramma.

Siart Smit (50, geboren in Hoogeveen) kan het weten, want hij heeft een lange staat van dienst opgebouwd in de culturele sector, met misschien wel het meest in het oog springend de vijf jaar dat hij leiding gaf aan het grootste locatietheaterfestival van Europa, Oerol op Terschelling. Smit is een naam en dat was mede ook de reden dat hij per 1 januari tijdelijk werd aangesteld, om naast projectcoördinator Daphne van der Wilt definitief kleur en vorm te geven aan Wiede Wold.

Landelijk op de kaart
Maar hij vindt dat ook al verder moet worden gekeken dan dit jaar. „De Wolden wordt landelijk hopelijk op de kaart gezet, maar deze projectorganisatie is straks wel weer weg. We zijn nu al met de gemeente in gesprek over wat er in 2025 moet gebeuren, wij vinden het belangrijk dat er vervolgstappen worden gemaakt.”

Volgens Smit moet het streekprogramma, met allemaal activiteiten die vanuit de bevolking zijn geïnitieerd, zorgen voor continuïteit. „Die ontwikkeling biedt echt kansen voor de cultuur in De Wolden. Met dit project genereer je media-aandacht en kun je het verhaal van de omgeving compleet maken. Dat is wat kunst en cultuur is, natuurlijk hoop je dat de samenwerking die hier nu gaande is, nieuwe ontwikkelingen in gang zet. Volgens mijn kunnen dit soort projecten de denkbeelden die elders in het land leven over het platteland, veranderen. De focus verleggen en misschien zelfs bijdragen aan een herijking van hoe we met elkaar omgaan.”

Geen gespreid bedje
Dat hij later is ingestapt, betekent niet dat Smit in een gespreid bedje terecht kwam. „Nee hoor, er was nog genoeg te doen, denk alleen maar aan het verkrijgen van alle benodigde vergunningen. Ik kijk als coördinator strategisch wat slim is om te doen, ik moet ervoor zorgen dat het Wiede Woldverhaal een eenheid wordt. Het is hollen van deadline naar deadline. We werken met alle partners op donderdagen bij elkaar, met Daphne zorg ik ervoor dat alles bij elkaar blijft. Wiede Wold is met al die verschillende partijen een eenheid”, wijst hij op onder meer het Noordelijk Innovatielab in Meppel, de Peergroup en al die vrijwilligers.

Ambitieus project
Daphne van der Wilt is 14 jaar eigenaar van Wiltkracht in Hoogeveen, dat ondersteunende diensten levert. Ze noemt Wiede Wold een ambitieus project waar weinig ervaring mee is in de gemeente De Wolden. „Dan kom je van alles tegen, maar dat getuigt ook wel weer van lef.”

„Ik ben al sinds zomer 2022 met Wiede Wold bezig en vooral faciliterend. Ik moet ervoor zorgen dat het project steeds weer een stap verder komt, van creatie naar realisatie. Denk maar aan het regelen van vergunningen, de operationele financiën, domeinregistraties en gegevens aanleveren voor de aanvraag van fondsen.”

Van der Wilt voegt daar graag aan toe dat ze erop toeziet dat zaken in eigen gebied worden gedaan, zover dat mogelijk is. „De economische spin-off voor eigen ondernemers, daar zit ik echt bovenop.”

Peter Nefkens – Artizzl Media

Lees ook: