Peter Nefkens – Wiede Wold krijgt steeds meer kleur: ‘Blijf schouder aan schouder staan in De Wolden’
Met al een flinke reeks activiteiten achter de rug wordt het kunst- en cultuurproject Wiede Wold vanaf nu nog meer zichtbaar. De vrijwilligers die op allerlei vlakken bezig zijn, kregen donderdagmiddag in restaurant Narline in Zuidwolde een speciale Wiede Wold-hoodie met bijbehorend petje. In de kleuren donkergroen, lila en oranje zijn de mensen makkelijk te herkennen.
Wethouder Albert Haar trok de eerste hoodie aan, een groen exemplaar met een grote letter W op de achterkant. Die W staat niet alleen voor het overkoepelende project van de Drentse culturele gemeente, maar ook voor Wethouder en Wolden. „Dat we Culturele gemeente van Drenthe zijn, geeft ons de kans om als De Wolden te laten zien wat we allemaal kunnen”, stelde Haar vast. Hij refereerde aan alle veranderingen in de maatschappij, zoals klimaat, landbouw, natuur, duurzaamheid, volkshuisvesting en verandering van de bevolkingssamenstelling.
Schouder aan schouder
„Het is belangrijk dat je veranderingen positief tegemoet treedt, problemen moet je gezamenlijk aanpakken. Participeren wordt in De Wolden als een groot goed gezien. Je moet niet bang zijn, maar je kunt niet stilstaan. De omgeving verandert en daar moet je een plaats in vinden. Blijf schouder aan schouder staan in De Wolden”, riep hij op.
Dat een negental personen met hoodie schouder aan schouder stond om de naam Wiede Wold te vormen, was wat Haar betreft illustratief. „Een kenmerk van Wiede Wold is dat we het samen doen, de toekomst van het platteland is voor iedereen. Juist ook voor onze nieuwe inwoners, want met elkaar zijn we De Wolden.”

Eerste podcast
Dat er al een en ander is gebeurd, vooral onder de noemer van het streekprogramma, bleek ook bij Narline. Marius Klein uit Echten presenteert binnenkort zijn eerste podcast. „Ik zou er vijf maken, maar er zijn zoveel onderwerpen, ik kan nog wel even doorgaan”, meldde hij. Zijn partner Anneke van Proosdij is juist weer bezig met een kleurrijk kookboek voor De Wolden, wat komend voorjaar wordt gepresenteerd.
Een ander boek, dat ook in die periode wordt gepresenteerd, is ‘Paleis De Wolden’, dat Kees en Marieke Opmeer met 500 groep 5-6-leerlingen van alle basisscholen in De Wolden maken. „We zoeken nog naar een mooie locatie en hopen het aan te kunnen bieden aan een lid van de Koninklijke familie”, vertelde Kees donderdag. Er zijn al wat contacten gelegd.
Natuurlijk is de bouw van de afvalkathedraal bij Koekangerveld en daarna de reeks voorstellingen van Atropos, een blikvanger van jewelste. Maar volgens Ingrid Mascini, die de bijeenkomst organiseerde en met een gedicht inleidde, zijn al die andere activiteiten enorm belangrijk. „Zo zijn we onder andere bezig met een Wiede Wold-lied en willen we op 21 maart klaar zijn voor honderd dagen Culturele lente.” En wat die hoodies betreft: ze worden niet met winstoogmerk als merchandise verkocht. „Wie vrijwilliger wordt voor de activiteiten, krijgt een hoodie met petje”, lacht Mascini