Wiede Wold viert hoogste punt van Afvalkathedraal in Koekangerveld

Hoogste punt Afvalkathedraal

Peter Nefkens – De eerste danspasjes zijn gedaan in de afvalkathedraal in Koekangerveld. Donderdagmorgen werd niet alleen een zelfgemaakte quilt-vlag in top gehesen, maar maakte een aantal acteurs van het theaterspektakel Atropos kennis met hun theater. Het was vooral een symbolische bijeenkomst met alle partners rond Atropos en de afvalkathedraal. Die constateerden dat het nu allemaal wel heel dichtbij komt.

„Het is echt wel heel bijzonder wat hier wordt neergezet. Moet je zien hoeveel beton hier in het weiland ligt”, zegt artistiek leider Dirk Bruinsma van de Peergroup. „En dat een boer er aan meewerkt dat er op zijn land een afvalkathedraal wordt gebouwd.”

De vlag werd in één van de twee torens van de circulaire kathedraal in top gehesen door twee inwoners van Koekangerveld: opperbouwmeester Rob Wolswinkel en Maaike Nijdam van het naaiatelier. Vanaf de wat wiebelige toren hadden zij een prachtig uitzicht over de wijde omgeving, wat de pracht van de gekozen locatie nog maar eens onderstreepte.

Bouwsteigerbuizen
De afvalkathedraal is binnen twee weken tijd gebouwd door de mannen van Gjaltema, waarbij Wolswinkel er voor het nodige advies vaak bij was. Het theater, waar geen dak op komt, is gemaakt van bouwsteigerbuizen – 4 kilometer totaal – en wordt van een jasje voorzien bestaande uit oude banners die overal in het straatbeeld te vinden zijn ter promotie van evenementen. Daarna zijn ze vaak niet meer nodig, ontwerper Ascon de Nijs en zijn mensen verzamelden ze en haalden ze uit alle hoeken en gaten van Nederland. Ze worden in de oude bibliotheek van Zuidwolde beschilderd met teksten die door inwoners van De Wolden kunnen worden aangeleverd en daarna dus bij aankomst in Koekangerveld door alle bezoekers te lezen zijn. Verder wordt gebruik gemaakt van bouwgaas.

Een voorproefje
De repetities voor Atropos, wat de grootste productie tot nu toe is van de Peergroup, zijn tot nu toe nog steeds in de Theaterschuur in Linde. Vanaf 8 april vinden ze plaats in de afvalkathedraal en dat wordt dan een nieuwe mijlpaal. Donderdagmorgen was ook een aantal acteurs aanwezig en werd alvast een voorproefje gegeven van een stukje dans. „Ze dansen hier op begon en dat was nog wel even een dingetje. We hebben er in overleg voor gekozen om geen vloer te leggen, maar de dansers krijgen wel extra bescherming”, laat Bruinsma weten.

De eerste try-out is op 25 mei, de première op 31 mei is al helemaal uitverkocht.

Lees ook: