Wiede Wold wordt zichtbaar | artikel Peter Nefkens

Twee kinderen plaatsen bordjes in de grond als onderdeel van het Kunstwerk van programma Wiede Wold.

Wiede Wold wordt zichtbaar met kunstwerk voor gemeentehuis in Zuidwolde

Zuidwolde – Achter de schermen wordt heel hard gewerkt om prachtige culturele evenementen en activiteiten in het kader van Wiede Wold te realiseren. Het eerste tastbare bewijs dat De Wolden tot en met volgend jaar culturele gemeente van Drenthe is,  staat nu op het grasveld voor het gemeentehuis in Zuidwolde.

Leerlingen van vier scholen verzorgden de aankleding van het stoffen kunstwerk van Hugo Galama en Janny Smit, donderdagmorgen werden tientallen roze en grijze bordjes met wensen en ideeën voor de toekomst geplaatst rond dat kunstwerk.

Op de bordjes valt te lezen hoe kinderen de toekomst van het platteland zien, wat ze zouden willen veranderen. De leerlingen van de Rozebottel in Koekange, ‘t Oelebröd in Ruinen en de Heidevlinder en Het Groene Hart in Zuidwolde kregen een kunstles van de kunstenaar uit Ansen. Aan de hand daarvan produceerden ze teksten op bordjes: op de grijze de ergernissen en op de roze de wensen.

Mooi inkijkje
Het geeft een mooi inkijkje in de gedachtewereld van de jeugd. Roze bordjes met teksten als ‘meer snoepwinkels’, ‘meer McDonald’s, ‘een pretpark’, ‘minder school’, ‘een skatepark’ en ‘meer natuur’ werden rechts van het kunstwerk geplaatst. Aan de andere kant ‘kwamen de grijze bordjes, waarop teksten stonden als ‘geen hondenpoep’, ‘minder droge grond in Ruinen’, ‘zwerfafval’, ‘niet zo vroeg naar school’ en ‘minder dure producten’. Maar er waren ook minder-materiële gedachten, zoals het grijze bordje met ‘niet pesten’ of de he

Samen blijven kijken
Ook burgemeester Inge Nieuwenhuizen mocht een bordje van een tekst voorzien. Het werd een roze exemplaar en haar wens is ‘samen blijven praten’. Cultuurwethouder Albert Haar hield met een brede glimlach het bordje ‘meer muziek’ omhoog. De leerlingen van De Heidevlinder en ’t Oelebröd konden donderdagmorgen hun bordjes zelf plaatsen, de andere twee scholen waren door omstandigheden afwezig. Voorbijgangers kunnen zich de komende weken helemaal verdiepen in de gedachten van de kinderen. Het thema van Wiede Wold, de toekomst van het platteland, is met name voor de kinderen van belang. Donderdag werd ook benadrukt dat de jeugd de toekomst is.

Lees ook: