Nieuw project van Kees en Marieke Opmeer, kinderen kunnen aan het werk

Peter Nefkens – Nieuw project van Kees en Marieke Opmeer, kinderen kunnen aan het werk.

Verhuist de Koninklijke familie naar De Wolden?

De Koninklijke familie is op zoek naar een nieuwe woonplaats en heeft haar oog laten vallen op de gemeente De Wolden. Niemand minder dan Prinses Beatrix wordt in de regio gesignaleerd. Een prachtig verhaal voor kinderen om eens lekker op door te fantaseren. Dat is ook de bedoeling van het project ‘De Wolden’ van Kees Opmeer en zijn dochter Marieke.

Vanaf 2 november maken ze een tocht langs alle basisscholen in de gemeente De Wolden om het verhaal zowel qua tekst als illustraties vorm te geven. Obs De Klimtoren in Drogteropslagen is de eerste, op 18 december IKC ’t Oelebröd in Ruinen de laatste.

Afvalkathedraal
De kinderen hebben het voor het zeggen, worden begeleid door Kees en Marieke en uiteindelijk komt er een mooi boek uit voort. Dat wordt dan weer in het voorjaar van 2024 gepresenteerd in de nog te bouwen afvalkathedraal in Koekangerveld, in het bijzijn van alle kinderen van de groepen 5 en 6 die hebben meegewerkt. Het project maakt onderdeel uit van Wiede Wold, het programma van De Wolden als culturele gemeente van Drenthe.

Het is de zevende keer dat schrijver Kees (71) uit Ruinen en kunstjuf, tevens eigenaar van Fantazinnig.nl Marieke (40) samen aan een dergelijk onderwijsproject werken. Na Meppel volgden projecten in Hoogeveen, Steenwijkerland, Westerveld en Zwolle.

Financiële middelen
Hoog tijd dus dat hun eigen gemeente De Wolden eens in beeld kwam, dat De Wolden nu culturele gemeente van Drenthe is, gaf de doorslag. In het kader van Wiede Wold zijn Kees en Marieke aan de slag gegaan en dat behelst ook het vinden van voldoende financiële middelen om het nieuwe boek daadwerkelijk gratis aan alle kinderen te kunnen geven. Dat lijkt allemaal te lukken met subsidies, steun van bedrijven en de Cultuur Carrousel, waarbij ze er ook van uitgaan dat ouders, opa’s en oma’s en bekenden de boeken willen kopen.

Het thema van Wiede Wold is de toekomst van het platteland. „Onze eerdere boeken gingen over het verleden, maar erfgoed heeft ook toekomst. Hoe denk je dat De Wolden er over tien, twintig jaar uitziet?”, vertelt Marieke. Kees komt met een inleiding: „De koninklijke familie wil verhuizen  omdat de zeespiegel stijgt, maar het is allemaal hartstikke geheim. Ze onderzoekt waar in De Wolden een mooie plek is voor een paleis. Er is echter één probleem: Koning Willem-Alexander wil niet.” En zo mogen de kinderen voortborduren op dit fictieve verhaal, waar meerdere educatieve aspecten aan vast zitten.

Lees ook: