Arne Hendriks

MAAK KENNIS MET ARNE

Arne Hendriks is een Amsterdamse kunstenaar die als onderzoeker en maker grenzen van specifieke culturele waarden opzoekt die de relatie van de mens met de planeet aarde definiëren.

Zijn project The Incredible Shrinking Man kreeg veel aandacht. Daarin onderzocht hij of de mens niet steeds veel kleiner kon worden in plaats van groter en wat daarvan de positieve gevolgen zouden kunnen zijn.

In een ander project, Growth, werpt hij een blik op de obsessie van mensen voor continue groei.

Voor Wiede Wold wil hij ingaan op de verbeelding van het landschap, zowel in het verleden als in het heden.

Wonderkamer Toneel

Wanneer we het over het platteland hebben, heeft vrijwel iedereen meteen een beeld voor ogen. Maar klopt dit idee wel met de werkelijkheid? En hoe is die verbeelding van het landschap in de afgelopen eeuwen veranderd en wat zegt dit over hoe het landschap en inwoners zijn benaderd? In het project Wonderkamer Toneel van ontwerper & kunstenaar Arne Hendriks staat de verbeelding van het landschap centraal, zowel in het verleden als het heden.  

Uitgangspunt is het historische kamertoneel van Hieronymus Baron van Slingelandt (1762-1829). Hij gaf in 1781 opdracht voor het maken van een kamertoneel met decors dat later door zijn zoon Hieronymus Nicolaas Baron van Slingelandt (1787-1844) opgesteld werd: niet om er toneelstukken mee op te voeren, maar om verschillende decors van landschappen achter elkaar te vertonen. De decors werden op dezelfde manier samengesteld als in de schouwburg en konden ook op dezelfde manier verwisseld worden. Het toont hoe er over landschap werd gedacht en hoe het mooiste en meest ideale landschap werd voorgesteld. Hoe stellen we het ideale platteland landschap voor?  

Voor Wiede Wold ontwierp en bouwde Hendriks een hedendaagse versie van dit historische kamertoneel waarin hij nieuwe hedendaagse versies van het landschap toont en het publiek uitnodigt om na te denken over hun favoriete landschappen en wat dat vervolgens betekent voor onze manier van leven in relatie tot het land.  

LEER DE ANDERE DESIGNERS VAN HET DESIGNPROGRAMMA KENNEN: