Vos & Rooz

VOS EN ROOZ BRENGEN KLEUR IN DE WOLDEN

Het glasvezelnetwerkhokje dat achter Het Ambacht in Ruinerwold staat, is aardig opgefleurd door toedoen van Vos & Rooz.

De creatieve Vera Vos uit de Wijk en Julia Roozenbeek uit Veeningen zijn als designers actief voor Wiede Wold en nemen wat extra tijd om in totaal zes van die gebouwtjes onder handen te nemen.

In Oosteinde en Echten werden ook de kinderen van de beide basisscholen bij het project betrokken met twee mooie workshops.

‘De kinderen hebben zelf wat gemaakt, dat in de schilderingen wordt verwerkt’, vertelt Vera Vos, die net na de opening van Wiede Wold 25 jaar wordt. De even-oude Julia en Vera kennen elkaar van de middelbare school, want op Stad & Esch in Meppel bleek tijdens de tekenles al dat ze zo’n beetje dezelfde stijl van tekenen hadden.

Ze gingen allebei naar de Academie Minerva in Groningen, Vera een jaar eerder omdat Julia voor een tussen-reisjaar koos. In Groningen vonden ze elkaar al snel.

Kleur op de Muur

Voor het dorpshuis in de Wijk, toen nog De Havezate, maakten ze een grote wandschildering, die ook door de media werd opgepikt. ‘Mensen van het dorpshuis in Garsthuizen kwamen via Google bij ons terecht, zij wilden ook wel zo’n mooie wandschildering’, lacht Vera. De Wieker houdt van grote schilderingen, Julia is meer van de details. ‘Als we samenwerken, verf ik vaak de grote vlakken en doet Julia het fijnere werk’, geeft Vera aan. ‘En we beginnen vaak zonder tevoren een schets te hebben gemaakt. Uiteindelijk passen onze ideeën altijd bij elkaar, we voelen elkaar goed aan’, weet Julia.

Vera werd benaderd voor het designersprogramma van Wiede Wold, maar wist al snel dat Julia mee moest doen. ‘Maar het idee om de hokjes te beschilderen, komt eigenlijk van jongerenwerkster Jojanne van Elderen en Berber Jansen van Welzijn De Wolden. Die zagen her en der van die saaie hokjes. Wij vonden het een mooi idee, door Wiede Wold kon het ook mooi gefinancierd worden’, glundert Vera. ‘Dit gebouwtje is van de Rendo, die zijn ook enthousiast.’

Inspireren door omgeving

Julia houdt van reizen en is ook dit voorjaar op pad in Oost-Azië, het betekende dat Vera Oosteinde en Echten (Westerbergen) zelf moest doen. Hulp is nooit ver weg, want in Ruinerwold kwam sponstaan een drietal mensen van Het Ambacht helpen schilderen en ook schooljeugd mag graag de kwast hanteren.

In de periode na de opening van Wiede Wold, worden ook pandjes in Ruinen en de Wijk van kleur voorzien, terwijl nog gedubt wordt over Linde en Zuidwolde. ‘Wij laten ons altijd inspireren door de omgeving, in Ruinerwold hebben we vooraf al overlegd met de omwonenden en we kijken ook naar de omgeving’, legt Julia uit. Niet voor niets kwam in Ruinerwold pannenkoeken bakken op een van de muren, omdat de mensen in Het Ambacht er nogal wat bakken. Artistieke samenwerking met de buurt noemen ze dat.

Het Ambacht helpt meeschilderen

LEER DE ANDERE DESIGNERS VAN HET DESIGNPROGRAMMA KENNEN: